Koronavirüs Gıda Krizine Neden Olacak

Hazırlıksız yakalanmayalım.Mücadele kurullarını oluşturalım.Bütün dünya ülkeleri ekonomik-siyasi-sosyal müthiş bir bilinmez girdaba sürükleniyor.Gıda fiyatları uçuyor ve bütün dünyada tedariki zorlaşacak.Sosyal olaylar patlayacak.Şimdiden 20 ülke gıda ürünleri ihracını yasakladı.
Hazırlıklı olmalıyız. Dünyayı ve insanları dijital dünya içine sokup kontrol altına alabilmek için bir sosyal patlamaya ve çaresizliğe ihtiyaç vardır. Kimse kolay kolay kendisine çip yakılmasını kabul etmeyecektir. Dönüşümün çok ani olup oldu bittiye getirilmesi insanları korkutmakta. Dünya bir travma halinde. Devletler içine kapandı. Birçok alanda ve aynı anda çok hızlı çalışmalar yürütüp, önlemler almak zorunda. Her geçen gün bir bilinmeze gebe. İşte bu kaos ve endişeli bekleyişin etkilerini uzun yıllar üzerimizden atamayacağımız bir başlangıç bizleri bekliyor. Gıda fiyatları yükseliyor. Seferibirlik Türkiye Cumhuriyeti nde ilk Koronavirüs vakasının görülmesiyle ilan edildi. Gıda fiyatları hızla artıyor ve artacak gibi görünüyor. Kendi kendine yeten devletin önemini hep birlikte anlayacağız.

Durumun nereye varacağını öngören devletler birer birer gıda ihracatını yasaklıyor. Şimdiden bu 20 ülkeye ulaştı. Henüz pandeminin başındayız ve sonunu göremiyoruz. Gıdada fahiş fiyat bulunabilirlilik yeni bir krizin başlangıcı olabilir. Tarımın önemini ve bu kadar önemli olduğunu çok acı bir tecrübeyle anlayacağız. Gıda tedarikinin zorlaşmasıyla sosyal olaylar patlayacak gibi görünüyor. Herkes hazırlıklı olmak durumunda. Bu durum planlanan stratejiye uygundur. İnsanları her yönüyle çaresizliğe itmezseniz bu dijital uygulamalar kabul görmez.

Hem devlet hemde bireysel olarak hazırlıklı olmalıyız. Ben Herkes Birgün Köyüne Dönecek derken kastettiğim unsurlardan biri de muhtemel bu durumun yaşanmasaydı. Bunu sadece ben değil bir çok uzman ve Stratejit de aynı durumdan bahsediyor.
Ülkeler ihracatı yasaklar ise bütün devletler tam bir ambargo devleti olacaklar. Yumurtanın kartonunu üretemediğimiz için yumurtayı %100 zamlı yediğimizi unutmayalım. Şu durumda gıda 1. önceliğimiz olmalı. Bu süreçte gücü tükenen devletlerde yavaş yavaş yağmaları, iç Savaşları, protestoları görmemiz muhtemel. Tabi buna bağlı olarak suç oranlarının artması bekleniyor.

Devlet gıda kurulları oluşturmalı. Önlemler geç kalınmadan alınmalı. Gıda ihracatı konusu masaya yatırılmalı. 

Yorumlar

Popüler Yayınlar