Ordu İli Gölköy İlçesi Tarihçesi

GÖLKÖY
Kuruluş Yılı :1936
Nüfusu :37.564 (İlçe Merkez Nüfusu:12.822)
Yüz Ölçümü :341 KM2
Belediye Sayısı :8
Köy Sayısı :18

BELEDİYELER

1-Düzyayla Belediyesi
2-Güzelyurt Belediyesi
3-Alanyurt Belediyesi
4-Damarlı Belediyesi
5-Aydoğan Belediyesi
6-Karahasan Belediyesi
7-Direkli Belediyesi

TARİHÇESİ

Gölköy’ün bilinen eski adı, Habsamana'dır. İlçe kasaba XVII.YY'da bugünkü yerini aldı. 

İlçe bugünkü adını içinde bulunan göl ve ilçeyi ikiye ayıran Gölköy Irmağı'ndan almıştır. Bu ırmak Bolaman Deresi’nin yukarı kollarından birisidir. 

Gölköy’ün yerleşim tarihi oldukça eskiye dayanır. M.Ö. II. YY' da Kızılırmak yayı içinde yaşayan Hititler ile çağdaş olan ve kuzeyden komşuları olan Kaşkarlar ile Ordu ili tarihi başlar. Kaşkarlar'ın yerleşim yerleri kesin olarak bilinmemekle birlikte Kastamonu ve Ordu yayı içerisindeki bölümde yaşadıkları bilinmektedir. Bu topluluk yarı yerleşik bir hayat yaşamaktaydı. 

Anadolu Selçukluları Döneminde Ordu ve Çevresi. Bu yıllarda Anadolu’ya Türk akınlarında sonra Kutalmışoğlu Süleyman Şah ve Mansur Selçuklu Devletini kurdular.1071 yılında sonra yapılan savaşlarda Ordu ili bir süre için Türklerin eline geçti. 

Hacı Emir Oğulları Beyliği: Bu beylik Mesudiye ilçesi topraklarında oturan Türkmenlerden Cepni Boyuna mensup Bayram Bey tarafından kurulmuştur. Halk daha önceden Müslüman olduğu için beylik kısa zamanda gelişmiştir. 

Osmanlı Dönemi: Fatih Sultan Mehmet Trabzon Rum Devleti’ni ortadan kaldırınca Ordu ili Osmanlı idaresine girmiştir. GENEL BİLGİ İlk önceleri (Sınman) köyünde kurulan Gölköy, 17. Yüzyıl ortalarında bugünkü yerini almıştır. 

İlçeyi şimdiki yerine ilk defa kuran Şıhmanoğlu soyundan Hacı Ali Ağa'dır. Torunu küçük Hacı Ali Ağa ise şimdiki Konak adı ile anılan ve surlarla çevrili şatoyu yaptırmıştır. Bu şato, kasabaya hâkim bir tepenin üzerindedir. Zamanla birçok onarımlar görmesine rağmen, kalıntıları eski kişiliğini korumaktadır. Kalıntılar içinde en dikkate değer olanı hamamıdır. 52 basamaklı merdivenle inilen kuyusundan bugün bile yararlanılmaktadır. Eski adı Hasmana'dır. Bir kısım tarihçiler Hapsamananın Sümerce bir isim olduğunu ileri sürmektedirler. 

Gölköy önceleri Ordu Merkez İlçesine bağlı bir bucak iken 25.6.1936 tarihinde Ordu İli'nin bir ilçesi haline getirilmiştir. Çermik: İlçe'nin beşyüz metre kadar güneyinde Çermik adıyla anılan bir göl vardır. Bu gölün suları, maden suyu özelliğini taşıdığı için, özellikle böbrek hastalarına tavsiye ederler. 

Ulugöl: İlçeye 15 km. uzaklıktaki bu göl, yaklaşık 250 metre çapında olup, çevresi ormanlarla kaplıdır. Bu gölde bol miktarda yaban ördeği avı yapılır. Rakım 860 ile 1200 metre arasında değişmektedir.
HAPSAMANA  1936 YILINDA İLÇE OLMUŞTU.
Ordu'nun 3. büyük ilçesi olan Gölköy’ün eski adı Hapsamana’ydı. Gölköy bugünkü adını içerisinde bulunan göllerden alır.Önceleri Özlü ( Şıhman) köyünün bulunduğu yerde kurulan Gölköy, 17. yüzyılda bugünkü yerine taşınmıştır.İlçe 19. yüzyıl sonlarında Trabzon vilayetinin Ordu kazasına bağlı bir nahiye merkeziydi.Cumhuriyet dönemimde merkez ilçeye bağlı bir bucak merkezi iken 1936’da ilçe yapıldı.İlçe merkezinin belediyesi de aynı yıl kuruldu.Eskiden Gölköy’e bağlı bir bucak merkezi olan Aybastı 1959'da ,yine Gölköy’e bağlı bucak olan Gürgentepe  de 1987’de Gölköy’den ayrılarak ilçe merkezi olmuştur.
Naim Güney sayfasından alınmıştır

GEZİLECEK YERLER

ULUGÖL TABİAT PARKI Gölköy ilçe merkezine 17 km mesafede bulunan krater gölüdür. 26.5 hektar büyüklüğündeki alan, Tabiat Parkı’dır. Doğal yapısı itibariyle yüksek peyzaj değerine sahiptir Özellikle güz mevsiminde yaprakların sararmasıyla oluşan renk armonisi görenleri büyülemektedir. Alan içerisinde üç adet heyelan set gölü bulunmakta; göllerden birisi büyük diğer ikisi ise sazlıkla kaplı küçük yapıda göllerdir. Büyük gölde Abant Alası türü balık yaşamaktadır. 

GÖLKÖY KALESİ Gölköy ilçesi Kale mahallesinde yer alır. Tek kapılı geniş alana sahip olarak inşa edilmiştir. İlçeye hakim durumda, gözetleme ve savunmaya elverişli olarak yapılmıştır. Kale girişinin solunda silindir şekilli bir burç ve gözetleme kulesi yer almaktadır.

TESCİLLİ KÜLTÜR VARLIKLARI

Gölköy İlçemizde 10 adet Tescilli Kültür Varlılığı bulunmaktadır.

ULAŞIM

Gölköy-Ordu: 63 km, Gölköy-Gürgentepe: 16 km,Ordu-Ulubey: 44 km, Gölköy-Tokat : 153 km ulaşım asfalt yolla sağlanmaktadır.

ALINTI: Kültür ve Turizm Bakanlığı Resmi Sitesi.
Çatak Köyü Rafet YÜCEDAĞ malikhanesi

Yorumlar

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar