Çocuk Gelişiminde Öneriler.

Çoçuğunuza kölelik değil annelik edin sözüzü mutlaka duymuşsunuzdur. Siz varsanız çocuğunuz var. Önce kendiniz sağlam bir ruh hali içinde olmanız gerekir. Çocuğunuzu mutlu etmek için önce sizin mutlu olmanız gerekir. Lütfen önce kendiniz için bir şeyler yapın. Baktığınızda ben buna köle anneler diyorum aslında bu davranışlarıyla kötülük yapmaktadırlar. İşin dramatik tarafı ise annenin iyilik yaptığını zannetmesidir. Mesela çocuğum mutlu oluyor ağlıyor diye ona sınırsız bir çizgifilm bağımlılığı sunmak onun beynine ömrü boyunca taşıyacağı kalıcı hasarlar vermektir. 
Aslında bu bir tembelliktir de. Çocukla ilgilenmekten kaçmaktır. Çocuğun her istediğini yapan anne ve babalar doyumsuz bir çocuk yetiştirmektir. Aslında kendini fedakar cefakar olarak adleden bu tip ebeveynler çocuklarına ve kendilerine zarar verdiklerinin farkında bile değiller. Çocuklarınıza zorla yiyecek yedirmeyiniz. Bu konunun uzmanlarının açıklamasını. Siz sofraya oturun. Sofraya gelmesi için yalvarmayın. Kendisi gelsin sofraya otursun yada bunu sizden taleb etsin. Bağımlı çocuklar yetiştirmeyin. Hayatla uyumlu olması için kuralları öğrenmeleri gerek. Hayatın acı yanlarını, kurallarını siz öğrendiniz. Onun da öğrenmesine izin verin. Bırakın çocuk aç olduğunu hissetsin. Yatılı okula gönderdiniz diyelim. Kimse ona yemek yemesi için ısrar etmeyecek yalvarmayacak. Bu olmayınca çocuğunuz bunalıma girer, yapamaz, psikolojisi bozulur. Okuldan kaçar. Askere gidecek. Kimse ona yemek yemesi için yalvarmayacak. Yemezse bir vakte kadar aç kalacağını öğrenmeli. Gereksiz davranışlarınızla hem çocuğunuza hem de kendinize eziyet edip kendinizi yormayın. Çocuk gitmek yerine önlem alın rahat edin. Bunu hem kendiniz hem çocuğunuz için yapın. Bunu örneklerle açıklayalım. 2-3 yaşlarında bir çocuğunuz var diyelim. Ev sevdiğiniz yemek takımı erişebileceği yükseklikte ve dolabın çekmecenin kapağını açabiliyor. Bir kere çıkarmış onları oyuncak yapmış oynuyor olarak gördünüz. O çekmeceye kilit takın açamasın. Yada ulaşamayacağı bir yüksekliğe kaldırın. Bunun gibi almadığınız önlemler sizi yorar. Gününüz oğlum kızım yapma deyip çocuk gütmekle geçer. Kızarsınız. Çocuk ağlar. Ağlamasına üzülürsünüz. Yıpranırsınız. Gününüz cebelleşme ile geçer. Önlem alın.

Çizgi filmler çocukları 4 ana şekilde olumsuz etkileyebilir:

1) Şiddete yöneltme: Araştırmalara göre şiddet içerikli çizgi film izleyen çocukların diğer yaşıtlarına göre daha fazla kavga ettikleri, daha gergin ve agresif oldukları gözlemlenmiştir. Yine bu çocukların ebeveyn, ve büyükleriyle ilişkilerinde daha gergin, sabırsız ve asi oldukları ortaya çıkmıştır. Şiddet içeren çizgi filmlerin bu programları izleyen çocuklar üstünde 3 ana etkisi olduğu saptanmıştır. Bunlar: 

a) bu çocukların “diğerlerinin” acı ve üzüntülerine daha az hassas olması, 

b) bu çocukların gerçek hayatta çevrelerindeki şiddet unsurlarından gerektiği kadar hatta hiç rahatsız olmamaları, ve 

c) daha önceki araştırmanın da işaret ettiği gibi bu çocukların çevrelerine karşı agresif ve şiddet dolu davranışlarda bulunmada diğerlerine göre daha yatkın olduklarıdır.

2) Bilişsel fonksiyonları köreltme (azaltma): 2004 yılında yapılan bir araştırma günde ortalama 3 – 4 saat televizyon ve dolayısıyla çizgi film izleyen çocukların dikkat dikkat eksikliği ve hiperaktivite rahatsızlığı geliştirme olasılıklarının diğerlerine göre % 30 ile % 40 daha fazla olduğunu ortaya koymaktadır. Bazı çalışmalar ise fazla izlenen televizyon ve özellikle çok aksiyon dolu çizgi filmlerin çocuklarda epileptik nöbetlere yol açabileceğini iddİa etseler de bu kanıtlanmış bir olgu değildir.

3) Gerçeklikten kopma: Yapılan araştırmalar eğer dikkat edilmez ve engel olunmaya çalışılmaz ise izlenen çizgi film karakterlerinin her geçen gün çocuğun dünyasına yerleşmeye başlayacaklarına ve çocuğu gerçeklikten koparıp ciddi adaptasyon sorunu yaşatacağına işaret etmektedir. Öyle ki çok çizgi film izleyen ve o karakterlerle özdeşleşen çocukların sosyal ilişki kurmada zorlandıkları ve yalnız olmayı seçtikleri görülmüştür.

4) Güvenli davranış azalması ve risk artışı: Özellikle 12 yaş öncesinde ve muhakeme yetisi henüz gelişmemiş çocuklar gerçekle “hayal ürünü” arasındaki belirlemeyi yapmakta zorlanıp(hatta yapamayıp) ciddi güvenlik sorunları yaşayabilirler. Çizgi filmlerin içeriğinde olan uçma, kaçma davranışlarının gerçek hayatta da olabileceğini varsayıp bunları deneyebilir ve sağlıklarını riske atabilirler.

Çocuğun günde 3-5 saat kontrolsüz bir şekilde tv izlemesine izin vermeyin. Sonra bu çocuk hiperaktif, bize vuruyor, yaramazlık yapıyor, oyuncaklarını atıyor, bize zarar veriyor demeyin. Bilinçli anne baba olun. Okuyun. Araştırın. 

Yorumlar

Popüler Yayınlar