Amele Paydos Öğlen Yemeği Demişti Çocuk.

Çocuk 11 yaşında. Karadenizli uşak. Fındıkları olur. Fındık toplayana amele denirdi. Hepte amelelik yapmıştı. Kimi yerde ırgat, kimi yerde işçi, kimi yerde maraba denirdi. Ordu'da ise amele denirdi. Yevmiye yada okka farketmez, belki şimdi işçi fakat iyi biliyordu çocuk fındık toplayana amele denirdi. Patronun oğluydu. Daybaşı yoktu. Annesi gönderdi çocuğu ameleye haber ver yemek hazır gelsinler. Çocuk koştu fındık bahçesine ameleee paydos öğle yemeği. İçlerinden biri dedi ki biz amele değiliz. Çocuk çok bozuldu. Utandı. Boyundan büyük laf mı etmişti ne? Sustu. Amele işçinin eş anlamlısı. Bunu bilmiyordu. Size ne denir diye de sormadı. Madem amale demek ayıptı neden herkes bu kelimeyi kullanırdı. Belki bu O'na ayıptı.

Şimdi olsa belki diyecek birkaç cümlesi olurdu. Bilmiyordu bilse amele demezdi. Çocuk ayıp ettin. Sen amele olmayan!! Sen de kibir ettin.

Kibirli olanı, burnu dik gezeni, gurur yapanı Allah c.c. sevmez. Gurur ahmakların işidir der Hz. Ali r.a. Kibir büyük günahlardandır. Şeytan kibri için Hz. Ademe secde etmedi ve kovuldu. Ben ateşten yaratıldım O topraktan dedi. Ben daha üstünüm dedi. Şeytan oldu. Yani neymiş? Kibir şeytan vasfıymış. İnsanoğlu acizdir. Aciz yaratılmıştır. Allah'ın yarattığı suyu iki gün içmesen ölürsün. Nefsine söz geçiremez günahkar olursun. Acizsin ey insanoğlu. Muhtaçsın. Kibirli olan önce dünyevi ve sonrada uhrevi hayatında cezasını çeker. Şunu bilinizki kibirli insan tokat yer. Tekrar tekrar kibir yapar. Tekrar tekrar tokat yer. Kimisi anlar çeki düzen verir kendine. Bu akıllı insandır. Farkındadır. Anlayan da ilim vardır. İman vardır. Allah'tan geldiğini bilen imanın şartlarından birine iman etmiş olur. Akıllı insan hikmet arar. Dünya bir sınavhane. Bedava cennet yok. Herşeyde hikmet ara insanoğlu. Ben ne yaptımda başıma geldi de. Öfkeyle kalkan zararla oturur. İstişare eden kazanır. Allah dostları kişiyi nefsiyle görür. Seni nefsinle gören biri olsa hangi hayvana benzerdin bunu kendin bir düşün. Hiç kimse bir başkasının günahını kınayacak kadar masum değildir. Peygamberler hariç herkes günah işler. Bu insanın fıtratında vardır. Meleklerden üstün de olabilirsin hayvandan aşağıda. Çünkü nefsi vardır. Kendini nefsini hesaba çek. Nefisle mücadele gerçek cihaddır. Cihad da ölen şehiddir. Nefsiyle savaşmayı bilmeyen kaybeder. Allah Hz. Muhammed i s.a.v ümmetine bağışlasın. Şefaatine nail eylesin. Görmeyi komşu olmayı nasip etsin. Amin. 

Sordum çocuğa. Çoçuk sana kim dedi bunu? Deli Şener dedi. Güldüm. Dedim ki çocuk Veliye deli derler. 



Yorumlar

Popüler Yayınlar