İşletmelerde Yönetim Esasları ve Ahlaki Değerler Kuramı

İnsan yönetmek, belirlenen hedef doğrultusunda bir araya getirebilmek, ekip ruhu ilacını damarlara enjekte etmek bir yönetici için kolay iş değildir. Dünyanın en zor işi insan yönetmektir. Akıllısını yönetmek tamam da aklı bir karış, üç karış, beş karış havada olanlar var. Ya bunlara ne demeli? Denileni idrak edemeyen var. Bir kere değil üç kere, üçte yetmez beş kere, beşte te yetmez yedi defa anlatsan da basit bir önyüz çalışmasını anlayacak yeteneği olmayan personel alımı yapılabilir. Maalesef elinizdeki malzeme bu ve bunu bulduğunuza da şükredin. Ne demek istiyorum? Kurulmuş sistem olması gerekenden çok uzakta ve çatırdayan yanları işinizi hayli zorlaştıracak.
Yılmayın, mücadeleci ve elindeki imkanlarla hedefine ulaşmada yöntem belirmemesini bilmelidir yönetici. Ayrı ayrı karakterleri karakterize ve analiz ederek mevcut duruma göre bir yönetim anlayışı belirlemelisiniz. Ekibinize yeni katılan bir kişi bile kurmuş olduğunuz düzende değişiklik yapmanızı gerektirebilir. Esnek olmalısınız. Taktiksel davranmalısınız. Ne demek istiyorum mesela üzerinde etkili olamadığımız bir eokip üyesinin üzerinde etki kurmuş bir ekip üyesi aracılığı ile istediğiniz gibi yönetebilirsiniz. Etkili ekip üyelerinizin kontrolü sizde olsun. Size bağlı olsun, sadakatini yüksek tutun, ayarlarını siz yapın bu yetecektir. Hedeflerden önce mutlaka durum değerlendirmesi toplantısı yapın ve hedef için motive edin.
Herkesin fikrini alın, yeniliklere, yeni fikirlere açık olun. Fikir alır ve uygun görüp evet derseniz, kendi fikrinin doğruluğunu ıspatlamak için canla başla çalışırlar. Ego yapmayın. Sonuca odaklanın. Hedefe giden yolda herşey mübahtır yönetim anlayışından uzak durun. Gütmeyin. Yol gösteren olun. Ahlaki değerlere önem verin. Birgün elinizde sadece değerlerinizin kalacağını unutmayın. Açık vermeyin. Dürüst olursanız şeffaf olursanız açık vermezsiniz. Altını çamura bulasanızda değerinden birşey kaybetmez. Dürüst olmaktan o an kaybetsenizde sonuç olarak uzun vadede kazanan siz olacaksınız. İlahi adelete inanın. Başarısızlıktan tecrübe edinin. En etkili eğitim tecrübedir. Kendinize ve çevrenize değer katın. Bilgi paylaştıkça çoğalır. Bilgi sır değildir saklamayın. Yetiştirin. Olduğu makamdan olmaktan korkmayın. Makamlarını kaybetmetmekten korkanların ve bunun için masum insanlara zarar verenlerden olmayın. Özgüven, değer ve vizyon sahibi olun. Kendinizi yetiştirin. Okuyun. Kendinizi güncelleyin. Değişimden korkmayın. Mücadele sizi korkutmasın. Bir şeyi başarmak sizi mutlu ediyorsa işiniz daha kolaylaşır. Empati kurun. Sevimli ve karizmatik duruşunuz olsun. İşi bilirseniz kolay yönetirsiniz. Unutmayın yapan sizden üstün değildir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar