Sabıra Hiç Böyle Bakmadınız!

Hoşlanmadığınız bir hadiseye, kişiye, tavıra tahammül etmek sabır değildir. Sevdiğine asla kavuşamayacağını bilsen de, kavuşacakmışcasına ümidini yitirmeden çaba sarf etmektir sabır. Bırak sabır sana sabretsin efendi! Sabretsin ki acıyı tatlı eyleyesin bal eyleyesin. Tadından yenmeyesice olsun sabrettiklerin. Aşık ve maşuk misali. Karınca misali. Ferhat misali. Kerem, Mecnun, Yusuf misali.
Sabır için aşk lazım, aşka emek lazım, emeğe güç lazım, güce de aşk lazım. Bana bir sen lazım.
Bakara suresi 153. Ayette mealen buyrulur ki: Şüphe yok ki Alla c.c. Sabredenlerle Beraberdir. Kendin için sabrediyorsun Allah seninle beraber oluyor. Sabrın sonunda aşk vardır. Gerçek aşksa yalnızca Allah'a c.c. ulaştırandır. Dünyevi manada kavuşmak ayrılıktır. Ayrılıksa yeniden doğmaltır. Yıllarca aşk diye peşinde koştuğunun, kavuşunca aşk olmadığını anlarsın. Aradığının bu olmadığını hissedersin derinlerde. Dersin ki sen bu kadar güzelsen kim bilir seni yaratan ne güzeldir. Vuslat ayrılıktır, ayrılıksa gerçek vuslattır. Sonunda varılacak yer Allah'u Teala nın huzuru ise neden sabrederek Allah'u Teala ile birlikte olmak yerine yakınır insan? Allah'u Teala seninle birlikte ise başka ne istersin. Öfke şuursuzluk mu getirir yoksa şuursuz olduğumuz için mi öfkemize yenik düşeriz? Öfke kibirdendir. Gurur diğer adı kibir. Gurur duymayın, gurursuz olun. Ve lütfen onur ile gururu karıştırmayın. Öfkenin kaynağını bulduk. Neymiş? Kibir. Kibir günah mıdır? Kibir, kötü huydur, haramdır. Allahü teâlâyı unutmanın alametidir. Kibirli olan, salih insan olamaz. Kibirli değilim diyen, kibirlidir. Kibir her iyiliğe engeldir, her kötülüğün anahtarıdır.
İki âyet-i kerime meali şöyledir: (Cehennem, kibirliler için ne çirkin ve ne kötü bir yerdir.) [Nahl 29] (Allah, kibredenleri sevmez.) [Nahl 23].
Hadis-i şeriflerde de buyuruluyor ki: (En şerliniz, katı kalbli ve kibirli olandır.) [İ. Ahmed] (Kibirli, ahirette Allahü teâlâyı gazaplı bulur.) [Buhari] (Allahü teâlâ, kibirliyi alçaltır, tevazu sahibini yükseltir.) [Taberani] (Kibirli, Cehennemin en derin ve azabı en şiddetli olan Bolis çukuruna atılır.) [İ. Ahlakı] (Kalbinde zerre kadar kibir olan Cennete giremez.) [Müslim] (Yiyin, için, giyinin ve sadaka verin, fakat israftan ve kibirden sakının.) [İbni Mace] (Hazret-i Nuh, ölürken çocuklarına, “Şirk ile kibirden çok sakının” buyurdu.) [Hakim] (Kibir, İblisi Hazret-i Âdem’e doğru secde ettirmemiştir.) [İ. Asakir] (Kibirliler kıyamette zerre gibi ayak altında kalır. Herkes onları çiğner.) [Tirmizi] (Allahü teâlânın buğzettiği üç kimse: Zâni ihtiyar, kibirli fakir ve zalim lider.) [Tirmizi, Nesai] (Kibir, her güzelliğin, [her iyiliğin, her nimetin] âfetidir.) [Deylemi] (Kibirli fakire şiddetli azap vardır.) [Müslim] (Cehennem, kibirsiz olan müslümana haram olur.) [Beyheki] (Kendisine el pençe divan durulmasını isteyen Cehenneme hazırlansın!) [İ. Ahmed] (Kibir, hıyanet ve borçtan temiz olarak ölenin gideceği yer Cennettir.) [Nesai] (Allahü teâlâ buyurdu ki: Kibriya ve azamet bana mahsustur. Bu ikisinde bana ortak olanı hiç acımadan Cehenneme atarım.) [Müslim]
Sabrı zorlayan kibirdir. Kibirli olmazsan sabretmek zorunda kalmayacaksın. Kibirlisin ve Allah'u Teala için sabrettin sınavı geçtin.
Şunu da önemle belirtelim ki, Sabretmek haksızlığa boyun eğmek değildir. Hz. Ali r. a der ki, Haklı olduğunuzda korkmayın. Hakkınızla beraber şerefinizi de kaybedersiniz. 

Yorumlar

Popüler Yayınlar